Issue while flashing prebuilt images in sama5d2-xult board

Microchip in-system programming solution: SAM-BA

Moderators: nferre, fab

chandresh
Posts: 2
Joined: Tue May 26, 2020 9:41 am

Issue while flashing prebuilt images in sama5d2-xult board

Thu May 28, 2020 7:35 pm

Hello Everyone,

I have received my sama5d2-xult board and i am trying to flash the emmc (Boot on SPI Flash + rootfs on eMMC) in the board. While doing so i am received following error.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
chandresh@chandresh-pc:~/projects/zoll/flashingTool/prebuilt/linux4sam-poky-sama5d2_xplained-headless-6.2$ ./demo_linux_serialflash.sh
Opening serial port 'ttyACM0'
Connection opened.
-I- === Initialize serialflash access ===
/home/chandresh/projects/zoll/flashingTool/sam-ba_3.3.1/qml/SAMBA/Applet.qml:247: Error: Could not initialize applet (status: 1)
Connection closed.
chandresh@chandresh-pc:~/projects/zoll/flashingTool/prebuilt/linux4sam-poky-sama5d2_xplained-headless-6.2$
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Here is my environment information:
I am running ubuntu -16.04 and I have using sam-ba version 3.3.1 and the PATH for sam-ba application has been exported to PATH environment.

The prebuilt images that i am trying to flash in the board is from following link.

https://files.linux4sam.org/pub/demo/li ... ss-6.2.zip
From this zip file, I am executing - demo_linux_serialflash.sh script.

On the board, The jumper situation is
I have connected the Micro-USB to J23 i.e port.
JP9 i.e BOOT_DIS is closed(connected)
JP1 i.e EDBG_DIS is closed(connected).
JP2 i.e DEBUG_DIS is open
All other jumpers regarding VDD are closed (connected)

Please let me know if i am missing something,

Thanks,
Chandresh
blue_z
Location: USA
Posts: 2094
Joined: Thu Apr 19, 2007 10:15 pm

Re: Issue while flashing prebuilt images in sama5d2-xult board

Wed Jun 03, 2020 11:29 pm

chandresh wrote: Please let me know if i am missing something,
The jumper on JP9 for BOOT_DIS has to be removed (i.e. opened) before you start the script.

IOW make your connections as you have described (and remove any SD card).
Press the reset button to start the SAM-BA Monitor on the target board.
Verify that the SAM-BA Monitor (on the target board) has connected to your Linux PC by the existence of the /dev/ttyACM0 device node.
Remove the shorting jumper from JP9.
Now proceed with executing the script.

BTW there's now a newer demo image than the version 6.2 you mentioned.

Regards
chandresh
Posts: 2
Joined: Tue May 26, 2020 9:41 am

Re: Issue while flashing prebuilt images in sama5d2-xult board

Wed Jun 17, 2020 10:22 am

Thank you so much for your reply. I was able to flash the prebuilt files.

I came across another problem after that. I want to flash OpenWRT based file system into the sama5d2_xplained_ULTRA board.
I built the OpenWRT based file system and the output folder has the following components.

The prebuilt binaries that I flashed, have ".wic" file which is flashed using sam-ba tool. Yocto output folder might provide that .wic file but in my openwrt output directory, I dont see any .wic file getting created. There is this .img file that is built by openwrt but it is SD Card image.

Which file am i suppose to flash in my sama5d2-ultra board in order to get the OpenWRT file system running on my board?

Please let me know if you need any information about the setup.
blue_z
Location: USA
Posts: 2094
Joined: Thu Apr 19, 2007 10:15 pm

Re: Issue while flashing prebuilt images in sama5d2-xult board

Thu Jun 18, 2020 1:06 am

Don't continue this topic with a question unrelated to the original post.
Start a new topic in the appropriate forum.

Regards

Return to “SAM-BA”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests